Geschiedenis en waarden

Meer dan een team, een familie..

De oprichting van de brouwerij: De brouwerij werd opgericht op een strategische plek om de cafés aan de uitgangen van de porfiergroeven van het dorp te bevoorraden. Daar gingen de meer dan 3.000 arbeiders hun dorst lessen na de zware werkuren. Algauw breidde het verkoopnetwerk zich uit naar de naburige dorpen.

Het waren andere tijden: er bestonden nog geen limonades, cola's, energiedranken of flessenwater en door de sterkedrank was alcoholverslaving schering en inslag. Bier daarentegen was gezond, zat vol vitaminen B1 en B12 en was zelden sterker dan 3% vol. De gemiddelde Belg dronk toen 240 liter per jaar...

1876

1876

Jules Lefebvre richt brouwerij Lefebvre op. Het bedrijf is aanvankelijk zowel boerderij als mouterij en brouwerij.

Wist u dat bier in die tijd vooral in vaten van 100 liter verkocht werd? De meest gebruikelijke maateenheid in de brouwerswereld is trouwens nog steeds de hectoliter.

1897

Auguste Lefebvre en zijn echtgenote Juliette Bomal volgen Jules op.

Oorlog 14-18

De Eerste Wereldoorlog verstoort de activiteiten behoorlijk. In 1916 wordt de brouwerij ontmanteld omdat de Duitsers het metaal opvorderen voor de fabricage van wapens en munitie. De bierproductie van alle brouwerijen wordt samengebracht in een coöperatie te Rebecq.

1919

Auguste koopt een andere, failliete brouwerij in het dorp over om er zijn activiteit weer op te starten. In de nieuwe vestiging zal het bedrijf bovendien minder last hebben van de bijna jaarlijkse overstroming van de Senne in het centrum van Quenast.

1921

Hervatting van de productie op de huidige locatie in Chemin du Croly. De verkoop van bier op fles neemt toe.

1923

Na het vroegtijdig overlijden van Auguste neemt Gaston Lefebvre het roer over. Hij vertegenwoordigt reeds de derde generatie.

Het was hoog tijd voor verandering....

1932

1932

In 1932 worden de gistvaten vervangen door cilinder-kegelvormige kuipen voor de hoofdgisting.
Dankzij deze technische vernieuwing profiteert de brouwerij enige tijd van een zekere technologische voorsprong in de sector.

Oorlog 40-45

In 1940-1945 is de terugval door de oorlog en de rantsoenering duidelijk voelbaar. De brouwerij
wordt niet ontmanteld maar in heel België is het verboden om bier met meer dan 0,8% vol te produceren. De nasleep van de oorlog is des te moeilijker door de opkomst van het pilsbier en sommige amberbieren die de brouwerij toen nog niet produceerde. In deze periode en tot in 1987 is de brouwerij ook een drankenhandel.

1953

In 1953 neemt Pierre Lefebvre de leiding over.

1960

Het nieuwe bier Porph-Ale maakt zijn opwachting. Het is amberkleurig, heeft een
alcoholgehalte van 5% en is van hoge gisting.

1966

creatie van de Super-Houblo, een scotch ale van 6,5% vol.
Het bedrijf focust in deze periode vooral op de thuisverkoop en -distributie en heeft in het begin van de jaren 1970 te kampen met zware concurrentie.
Het was hoog tijd voor verandering.

1975

1975

Philippe Lefebvre, ondertussen al de 5 de generatie, gaat met een marketingdiploma op zak aan de slag in de brouwerij.

1978

De eerste bieren op gist zien het licht. Wat later wordt de Bonne-Espérance, een speciaal bier met hergisting op de fles, uitgevoerd naar Italië. Het blijkt al snel een succes te zijn.

1983

In 1983 vertrouwt de abdij van Floreffe de brouwlicentie van haar speciaalbieren toe aan de familie Lefebvre. Het gamma wordt binnen de kortste keren uitgebreid van 3 naar 4 bieren: de Floreffe Blonde vervoegt de Floreffe Double, de Floreffe Triple en de Floreffe Prima Melior.

1985

In 1985 stapt ook Ann, de vrouw van Philippe, in het familieavontuur om zich over de boekhouding te ontfermen.

1989

In 1989 verschijnt er een witbier onder de naam Student. Dat wordt nadien op vraag van een importeur omgedoopt tot "Blanche de Bruxelles"

1996

1996

De brouwerij blijft innoveren en lanceert Barbãr, een blond bier met honing. Kleine zus Barbãr Bok komt een jaar later op de markt.

1998

Het jaar van Newton, een witbier met appelsap.

2002

Paul Lefebvre, de zoon van Philippe en Ann, gaat op zijn beurt aan de slag in de brouwerij. Hij zorgt meteen voor de nodige vernieuwing. Het fruitige gamma "Belgian"; wordt gelanceerd, gevolgd door de Quenast, een kwalitatief hoogstaand pilsbier dat momenteel te koop is onder de naam Manneken Pils.

2005

Céline, de zus van Paul, komt de rangen van het management versterken en neemt het administratieve en commerciële beheer van het bedrijf op zich.

2008

2008

creatie van de Hopus. De Hopus werd ontwikkeld voor de bruiloft van Paul en heette aanvankelijk "Cuvée des Mariés".
In deze periode wordt brouwerij Lefebvre tevens lid van de vereniging Belgian Family Brewers (BFB). Deze vereniging van 22 Belgische familiebrouwerijen verdedigt de waarden van authenticiteit, knowhow en traditie.

2013

Lancering van het nieuwe bier Hopus Primeur.

2015

De brouwerij breidt zijn aanbod opnieuw uit met de Blanche de Bruxelles Rosée.

De brouwerij lanceert een ambitieus investeringsproject om te moderniseren en aan haar huidige en toekomstige behoeften te kunnen voldoen. Zo worden een nieuwe vateninstallatie met een capaciteit van 180 vaten/uur en een nieuwe half ingegraven waterzuiveringsinstallatie gebouwd.

2017

Nog steeds in het kader van haar groei en modernisering, verwelkomt de brouwerij haar nieuwe fles.

2018

Lancering van de Barbãr Rouge, een krachtig en verrassend honingbier met kersenaroma.

2019

De brouwerij is bezig met een complete rebranding van haar producten voor meer samenhang.

2020

Lancering van UNPLUGGED met twee eerste creaties: Funky Brett (ontwikkeld voor het pensioen van Philippe Lefebvre) en Dikkenek (eerste samenwerking met UNPLUGGED)

Het nieuwe logistieke magazijn en de nieuwe laadkaaien zijn operationeel. De renovatie van de oude brouwerswoning, waarin de nieuwe kantoren zullen worden ondergebracht, is aan de gang.

Brouwerij Lefebvre is al zes generaties lang een familiebedrijf met een eeuwig jonge geest. Zij stelt een veertigtal personen tewerk en exporteert ongeveer 75% van haar productie naar meer dan 50 landen.

Sociale media

Volg ons

Taal

Maak u keuze

Wettelijke vermeldingen

Ik aanvaard de algemene voorwaarden


Ok