advies

Hoe goed serveren we bier?

Het glas

De presentatie van een mooi glas bier kan alleen in een zuiver en helder glas. Probeer glazen niet te bewaren in bijvoorbeeld een keukenkast: vetdampen kunnen op het glas neerslaan en dit kan een ongunstig effect hebben op het schuim. De glazen verticaal met de opening naar boven bewaren. Glazen die omgekeerd opgeborgen worden krijgen na een tijdje een laagje en zien er mat en dof uit.

Wat het onderhoud betreft, zet je liever geen glazen in de vaatwasser. De vetresten van de borden kunnen op de glazen blijven zitten. Was bierglazen beter met de hand en vermijd zwaar geparfumeerde detergenten die een negatief effect kunnen hebben op het schuim en de aroma’s. Het beste is speciale detergenten voor het reinigen van glazen te gebruiken.

Nog een voorwaarde voor het perfect schenken van een correct glas bier is het gebruik van het juiste glas. Indien je niet over het juiste glas beschikt,  neem dan een glas dat het dichtst aanleunt aan de vorm van het juiste glas.

Serveren van een bier van lage gisting

De bieren van lage gisting (Manneken Pils) die koud geschonken worden schenk je in een gekoeld glas.

Na het spoelen in schoon en fris water het glas tegen het licht houden. Indien het water gelijkmatig van het glas drupt zonder kringen te maken is het reinigen van het glas correct gebeurd. Hierna het glas even laten afdruppen.

Vervolgens een flesje uit de koelkast halen het zuiver maken en de kroonkurk verwijderen. Tijdens het serveren zowel fles als glas schuin houden zonder dat ze elkaar raken. Het uitschenken mag met enige zwier gebeuren, maar laat het bier niet klokken uit de fles. Halverwege, het glas recht houden en de fles verder uitschenken.

Het overschuimen van pils van het vat is toegestaan. De afschuimer uit de beker nemen, afschudden en de grote koolzuurbellen afschuimen in een hoek van 45° ten opzichte van de glasrand. Op een andere manier afschuimen kan, maar maak in elk geval dat de grote bellen en het overtollige schuim verdwenen zijn, het is niet de bedoeling om ze in het bierglas te duwen.

Indien het bier overloopt reinig dan de buitenkant van het glas.

Serveren van een bier van hoge gisting

Bieren van hoge gisting (Floreffe, Moeder Overste, Saison 1900, Newton, Barbãr, Blanche de Bruxelles en onze fruitbieren) worden geschonken op 8°C in droge glazen. Voor de zwaardere en donkere bieren kan de temperatuur zelfs tussen de 10-12°C en de 14-15°C liggen. Door bieren op een te hoge temperatuur te serveren krijg je al snel een te bittere smaak.

Na het spoelen het glas drogen met een synthetisch zeemvel (speciaal voor glazen).

Bier van hoge gisting worden het best aan tafel geschonken. Het glas vertikaal houden en rustig het bier in het glas gieten tot een mooie kraag wordt verkregen. 1/4 in het flesje laten om op een later tijdstip mogelijk nog wat schuim op het bier te brengen.

Bieren met hergisting op de fles hebben een tweede gisting genoten in de fles. Deze mogen in één keer geschonken worden maar men laat 1cm met het bezinksel in het flesje. Als het glas bijna vol is mag je om het glas te vullen met schuim van iets hoger schenken. Het schuim mag wel niet overlopen en het bezinksel mag niet in het glas zitten! Maar hier heeft iedereen zijn eigen voorkeuren.

Serveren van een HOPUS

Een HOPUS serveren is nog een apart verhaal. Wij hebben de consument willen aantonen dat het mogelijk is om het bier zowel met als zonder bezinksel te drinken. We schenken de HOPUS dus in 2 glazen: het grote glas om het bier te drinken, en het kleine gistglaasje voor het bezinksel dat op de bodem van de fles zakt tijdens de hergisting. Om dit resultaat te verkrijgen is het zeer belangrijk om de flessen rechtopstaand te bewaren in de koelkast.

 • Advice

  Open de fles door met beide duimen op de dop te drukken.

 • Advice

  Giet het bier voorzichtig in een groot glas.

 • Advice

  Houd 1 cm in de fles.

 • Advice

  Rol de fles tussen de handen om het residu van de bodem los te maken.

 • Advice

  Giet het residu in een klein gistglas.

 • Advice

  Proef eerst het bier in het grote glas. Het zal vrij bitter zijn. Giet de inhoud van het gistglas in het grote glas en proef opnieuw. De smaak zal minder bitter en iets ronder zijn.

Sociale media

Volg ons

Taal

Maak u keuze

Wettelijke vermeldingen

Ik aanvaard de algemene voorwaarden


Ok