Veel gestelde vragen
-
Is bier een dikmaker?
Deze vraag maakt al sinds jaar en dag het onderwerp van discussie uit... Tot nu toe heeft nog geen enkele studie aangetoond dat er een verband zou zijn tussen gewichtstoename enerzijds en af en toe een biertje drinken anderzijds. Vergeleken met wijn en frisdranken, is bier (en dan vooral fruitbier) rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het bevat ook minder calorieën (40 kcal voor 10 cl) dan wijn (55 kcal) en frisdrank (60 kcal). Een ding staat als een paal boven water: alles is een kwestie van mate. En vergeet niet: bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand!
-
Wat is het verschil tussen een abdijbier en een trappistenbier?
Abdijbieren zijn hoge gistingsbieren. Sommige worden gebrouwen door monniken in een abdij, andere in brouwerijen. In de meeste gevallen worden nog steeds oude kloosterrecepten gebruikt. Abdijbieren moeten aan de volgende criteria voldoen:
• Er moet een link zijn met een bestaande of voormalige abdij
• Er moeten royalty's worden betaald aan de abdij voor de financiering van goede doelen of culturele activiteiten met het oog op de instandhouding van het culturele erfgoed van de abdij, of aan een stichting die verbonden is met een voormalige abdij.
• De abdij behoudt het recht om controle uit te oefenen op de reclame en de commercialisering.De naam 'Trappist' is afgeleid van ‘La Trappe', een Franse abdij die door de orde der Trappisten werd opgericht. De naam is beschermd, en een bier mag enkel als Trappist door het leven gaan als het aan de volgende criteria voldoet:
• Het bier moet in een trappistenklooster worden gebrouwen.
• Het bier moet door Trappistenmonniken worden gebrouwen of moet op zijn minst onder hun toezicht worden geproduceerd.
• De opbrengsten moeten vooral worden gebruikt voor goede doelen en sociale werken. -
Hoe bewaar je bier het best?
Bierflessen bewaar je het best:
➢ Rechtopstaand: dit geldt vooral voor hoge gistingsbieren. Zo blijft de gist op de bodem van de fles.
➢ In een koele omgeving: in een kelder of garage. Bieren die bij een te hoge temperatuur worden bewaard, gaan voortijdig verouderen.
➢ Op een donkere plaats: om de smaak van het bier niet ongunstig te beïnvloeden. -
Is bier dat over datum is, ongeschikt voor consumptie?
Bier heeft geen vervaldatum. Maar elk bier ontwikkelt zijn eigen kenmerken. Zo moet een Hopus Primeur bijvoorbeeld jong worden gedronken als u wilt genieten van alle finesses van de 6de aromahop die koud worden toegevoegd.
Als een bier optimaal wordt bewaard (zie punt 3) en bewaring toelaat (een bruin complex bier zoals de Floreffe Prima Melior is hiervoor ideaal), dan kan het resultaat best verrassend zijn. In uw bier zullen licht gemaderiseerde toetsen tot uiting komen. -
Kan de brouwerij worden bezocht?
Om redenen van veiligheid en hygiëne, kan de Brouwerij Lefebvre niet meer worden bezocht.
U kunt wel in de brouwerij terecht voor de aankoop van onze producten. Dat kan iedere werkdag van 13 uur tot 17.30 uur.Een bezoek is dus niet mogelijk, maar niet getreurd. De toeristische dienst van Rebecq stelt een bezoek voor aan het biermuseum. Geschiedenis van de brouwerij, producten, oud materiaal en apparatuur... u krijgt het allemaal te zien!
Daarna kunt u in de nabijgelegen Moulin d'Arenberg terecht om onze producten te degusteren. Geniet ervan!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de toeristische dienst van Rebecq:
Syndicat d'Initiative de Rebecq asbl
Rue Docteur Colson 8
1430 Rebecq
Telefoon: +32 (0)67-63 82 32
Fax: +32 (0)67-67 02 53
E-mail: si.rebecq@skynet.be